Terugkerend overleg met gebiedsmakelaar over communicatie, vuil, onderhoud, groen, woningbouw, leefbaarheid, verlichting etc

  • Bijna niemand wist eigenlijk wat de functie is van gebiedsmakelaar. Niemand kent hem persoonlijk en niemand heeft ook contact gezocht, omdat ze niet weten wat de functie is. Behalve een enkeling kent niemand van de groep de gebiedsmakelaar persoonlijk. Ze hebben zijn gezicht en naam wel langs zien komen in publicaties. Niemand weet echter wat een gebiedsmakelaar precies doet en wanneer en waarvoor je met hem contact opneemt. Het woord makelaar geeft associaties met woningen. Dat er bijvoorbeeld o.a. ook een gebiedscoördinator, een gebiedsbeheerder, en een wijkagent is die je kunt benaderen is ook niet bekend. Bij sommigen wel dat er een wijkagent hoort te zijn, maar geen idee wie het is of wat hij/zij doet. 
  • Ook de functie van de WPT is onduidelijk. Het gebouw is vaak tijdens kantoortijden dicht.
  • Toename Vuurwerk en explosies. Wat kan de gebiedsmakelaar of de Gemeente doen aan de explosies? Het betreft niet het ‘gewoon afsteken van (illegaal) vuurwerk’. Er wordt dit jaar wel minder vuurwerk afgestoken dan anders, dat is fijn. Maar de smeulende resten laten duidelijk zien dat het om gefabriceerde bommen gaat.
    • Mogelijk kan dit verbeterd worden door camera’s, handhaving en de terugkeer van de straatcoaches op de fiets. Deze straatcoaches die in de buurt rondfietsen zijn snel ter plaatse en maakten echt een verschil in de buurt. Al zij het dan alleen al gevoelsmatig.
  • Straatcoaches die eerst rond fietsten en nu niet meer.
  • Cliënten van ‘Philadelphia Zorg – Korte Water’ maar ook van andere zorginstellingen zie je veel overlast veroorzaken rond de Vomar. Bedelen, slaapplekken zoeken en regelmatig tref je poep, plas en braaksel aan. De overlast is heftig en het tast het hele plein en omgeving aan.
    • In het verleden had de Coop afspraken met philadelphia, dat ze niet verkochten aan hun cliënten, dat deze dus geweigerd werden. Dit hielp tegen de overlast. De Vomar zou dezelfde afspraken kunnen maken, en ook eventueel met andere zorginstellingen. Het is een heel onveilige supermarkt en het is er een chaos. Plaatsing van een camera helpt.
  • Handhaving afval: moeilijk om adressen te vinden in de vuilnis.
  • Ook vanuit scholen schoonmaakacties te organiseren. En dingen organiseren waar je mensen uit hun huizen trekt. Bewust worden van eigen omgeving. 
  • Ook vanuit buiten de wijken wordt er afval gedumpt in NIW. 
  • Het dumpen en storten van afval en ook het zwerfafval is een groot probleem. Iedereen uit het groepje had dit op zijn/haar lijstje staan. Zakken naast de containers worden kapot getrokken door dieren waardoor het zwerfvuil nog meer ophoopt.  Verkeerd of illegaal dumpen, we weten niet wat de straf is, één iemand dacht dat het ongeveer €100 is voor particulieren en €500 voor bedrijven, maar zeker zijn we niet. De pakkans is heel klein. Hoe dan ook werkt de huidige afval ‘oplossing’ niet voor onze wijk.
  • Mogelijk kan dit verbeterd worden door vanuit de Gemeente uitgebreid te gaan communiceren waar en hoe je meldingen maakt over afval issues en dat deze dan ook gelijk afgehandeld worden. Daarnaast zouden ook hier de camera’s, handhaving en straatcoaches op de fiets, uitkomst kunnen brengen. Ook zouden projecten op scholen over afval voor verbetering kunnen zorgen. Hoe kun je bewoners leren hoe je omgaat met je afval en de verschillende soorten afval? Kinderen kunnen hun op school opgedane kennis meenemen naar huis. Acties dat je met scholen, kerken en moskeeën afval gaat opruimen zou ook kunnen bijdragen aan bewustwording en een direct schonere wijk.
  • Wijkkrantje: opnemen dat afvalpunten een nummer krijgen om beter te kunnen handhaven. Ook op de website zetten, dat het ook digitaal opgezocht kan worden. 
  • Er zijn al geruime tijd straatlantaarns stuk die nog steeds niet gerepareerd zijn. In een buurt waar je persoonlijke veiligheid onder druk staat, zeker als vrouw en zeker als je alleen in de avond je hondje uit moet laten, dan zijn dit soort reparaties urgent en essentieel. Er zijn al veel meldingen gedaan. Het betreft o.a. korte water en De Aak vanaf 4-1-2.
    • De gebiedsmakelaar zou hier bijvoorbeeld bovenop kunnen zitten. Met name omdat bewoners hierin niet voldoende gehoord worden. De wijken als de onze zouden bovenaan de lijst van reparatie-acties moeten staan en niet bijvoorbeeld oud-zuid en wij onderaan.
  • Stoepen zijn scheef of zijn (deels) geblokkeerd. Als je slecht ter been bent of gebruik maakt van een rollator of iets dergelijks, dan heb je hier heel veel last van.
    • Het is niet duidelijk wat er tegen gedaan kan worden behalve de standaard handhaving. Maar vooral is er helemaal geen oog voor. Er wordt niets tegen gedaan, zo wordt er dus inherent voor de leefbaarheid van de minder validen en senioren in de wijk niets gedaan. Dit is een primaire behoefte.
    • Er wordt wel ervaren dat als er een stoeptegel los ligt, dat de Gemeente snel komt. Ze zijn dan ook aansprakelijk voor eventuele claims van mensen die struikelen. Geblokkeerde stoepen behoren hier kennelijk niet toe. Ook het wegdek bij Langswater mag gaten en diepe kuilen vertonen.
  • In de Indische buurt in Oost waren veel problemen vergelijkbaar met die in onze wijk. Een van onze tafelheren komt daar vandaan. Het is voor een groot deel opgelost en sterk verbeterd in Oost.
    • Kunnen we verbinding leggen met deze wijk? Kunnen we leren van hun ervaringen in het ‘wat ging goed, wat kan beter en wat werkt totaal niet’?   Zou dit niet een actie kunnen zijn voor de gebiedsmakelaar?
  • De jongeren die op straat hangen. Dat we meer samen kunnen werken met de moskeeën. We zoeken ook mensen die goede contacten hebben met de moskeeën. Zodat jongeren ook beter bereikt worden. Hangjongeren die graag een dreigende houding aannemen richting bewoners en hangjongeren die middelen gebruiken. Jongeren zijn niet per definitie vervelend, maar we zien veel groepen die graag macho en dreigend zijn, die geen respect tonen, die gebruiken, die heel luid, agressief, bedreigend en soms opdringerig zijn. In onze wijk betreft het vooral groepjes jongens van Marokkaanse of Turkse afkomst of mannen van Oost-Europese afkomst, al is deze laatste groep misschien wel luid maar niet direct agressief. Als bewoner weet je alleen van tevoren niet wat je voor de kiezen krijgt, dus ieder groepje straalt een bepaalde dreiging uit. Er zijn ook geregeld vechtpartijen onderling.
    • Ook voor dit punt denken we dat straatcoaches op de fiets, ook in de avond zal helpen.
    • Veel ouders zien een verantwoordelijkheid tot aan de huisdeur, daar buiten is het niet hun pakkie aan wat hun kind doet. Samen met lokale PO en VO, moskeeën, buurthuizen en misschien het wijkkrantje zelf, zou hier aandacht aan besteed kunnen worden. 
    • Duidelijke hangplekken zou niet verkeerd zijn, ze moeten toch ergens zitten, als je hangplekken maakt dan heb je er een hand in waar ze hangen. Beter dat er een plek is waar bewoners minder last hebben. Maar dit is wel een lastige.

Over het algemeen is naar voren gebracht dat we hopen dat de situatie in de punt zal verbeteren door:

  • Straatcoaches op de fiets
  • Hoger op de prioriteitenlijst bij de Gemeente
  • Werk samen met moskee en dergelijke, dat vanuit de moskee ook zaken opgepakt en/of georganiseerd gaan worden. Een moskee wordt meer gezien als autoriteit door bepaalde groepen bewoners dan bijvoorbeeld de Gemeente.
  • Werk samen met scholen mbt projecten over straatgedrag, afval, vernielingen, drugs etc.
  • Gebruik het wijkkrantje meer om bewoners te leren en te informeren over hoe ze bijvoorbeeld meldingen het beste kunnen doen. Het wijkkrantje kan een effectieve rol spelen, dat doet het nu niet echt.
  • Geef prullenbakken duidelijke namen en informeer bewoners hierover
  • Leer bewoners hoe je zo snel en makkelijk mogelijk een melding maakt, bijvoorbeeld via een App, als je onderweg iets tegenkomt, snel een foto en/of melden. Als het teveel tijd of moeite kost of je moet wachten tot je thuis bent, dan doe je het meestal niet meer. Er zijn Apps, maar welke en welke is het beste en hoe werken ze?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *